Handeksem, irritativt kontakteksem, allergiskt kontakteksem – hjälp vad är vad?! Och vad har jag?!

Handeksem är ett eksem som sitter på händerna. Eksem är en inflammation i huden som uppstår när hudens yttre skydd (hudbarriären) har försvagats. Vid handeksem är huden torr och röd, ofta med knottror, fjällning, små blåsor och sprickor. Handeksem kliar ofta och gör många gånger ont och huden blir lätt infekterad. Besvären sitter vanligtvis på fingrarna, handflatorna och ovansidan av händerna. Eksemet kan komma periodvis men blir ibland kvar länge. Det kan finnas många anledningar till att hudbarriären försvagas. Ofta är det flera faktorer som samverkar. De vanligaste orsakerna till handeksem är tidigare böjveckseksem, kontaktallergi och våtarbete. Personer som har eller har haft böjveckseksem/atopiskt eksem som barn har större risk att få handeksem. Det beror på att hudens barriär är extra känslig och har en nedsatt motståndskraft.

Centrum för miljö- och arbetsmedicin har tagit fram en broschyr som täcker det mesta kring handeksem. Den summerar fakta om handeksem, vad som försämrar, ger dig råd kring behandling, och handfasta tips i vardagen. Klicka här för att läsa broschyren eller skriva ut den.

Till toppen av sidan