Aktuell forskning

Internationell studie om samband mellan kroniska hudsjukdomar och beroendesjukdomar

Vill du delta i en forskningsstudie om atopiskt eksem? Studien vill kartlägga hur vanligt det är med olika typer av beroenden när man har en kronisk hudsjukdom. Det innebär att du svarar på en digital, anonym enkät.

Mer information och QR-kod till enkäten finns samlat här.

Vill du vara med i en intervju inför utvecklingen av ett nytt läkemedel fritt från steroider?

Just nu pågår utveckling av en ny kräm mot atopiskt eksem. I samband med utvecklingen vill företaget bättre förstå hur vardagen för personer med atopiskt eksem påverkas av sjukdomen. Atopikerna har i detta samarbete hjälpt till i framtagandet av intervjufrågor för att få till så relevanta och träffsäkra frågor som möjligt, men är i övrigt inte med i produktutvecklingen av denna nya medicin.  

Nu söker företaget efter personer som lever med atopiskt eksem och som vill delta i en sådan intervju. Intervjuerna kommer ta plats mellan juni och augusti och ta upp till 60 minuter över Zoom. Det är tillåtet att vara anonym, och alla svar under intervjun anonymiseras. Detta är chansen att vara med och påverka utvecklingen av ett nytt framtida läkemedel mot atopiskt eksem helt fritt från steroider!

Har du frågor kring studien eller vill anmäla dig till en intervju är du välkommen att läsa mer här på företagets hemsida.

KBT vid Atopiskt eksem

Mellan tre och tio procent av vuxna svenskar lever med atopiskt eksem – något som kan vara mycket besvärlig. Forskare vid Karolinska Institutet vill i en ny studie testa två olika typer av psykologiskt stöd för personer med atopiskt eksem. Personer över 18 år som har diagnosen atopiskt eksem (atopisk dermatit) är välkomna att anmäla sig till studien.

Studien bedrivs i ett samarbete mellan Centrum för psykiatriforskning (Karolinska institutet/Stockholms läns sjukvårdsområde) och Hudmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

​Läs mer om studien och hur du kan anmäla intresse här.

Till toppen av sidan