Om oss

Atopikerna är en nationell förening som finns till för personer med atopiskt eksem och dess närstående, men fungerar även som patientrepresentanter gentemot hälso- och sjukvården. Grundarna, styrelsen och ambassadörerna lever antingen själva med atopiskt eksem eller är närstående till någon med atopiskt eksem. Vi har en stark tro till att ökad kunskap och delaktighet rustar oss och ökar våra möjligheter till en god livskvalitet. Det är Atopikernas största drivkraft. 

Vi på Atopikerna vill vara den brygga som länkar samman det forskningen visar, det vården gör, det närstående behöver och den expertis som patienten besitter. Summan av dessa lärdomar hoppas vi ska leda till en jämlik vård i Sverige för personer med atopiskt eksem där behandlingsmål inrymmer både bättre hälsa och livskvalitet.

Atopikerna har ambassadörer representerade runt om i Sverige som har egen erfarenhet av att vara patient eller närstående. Bli medlem i Atopikerna där vi kämpar för jämlik vård, ökad kunskap, en stärkt egenvård och en möjlig livskvalitet.

Vår vision

Atopikerna verkar för att främja en jämlik vård, säkerställa en god livskvalitet trots atopisk hud och öka kunskap hos atopiker, närstående och inom dermatologi. Men även att sprida kunskap och forskning om atopiskt eksem, främja möjligheterna till en god egenvård samt skapa engagemang kring frågor som rör atopiskt eksem.

Påverkansarbete

Exempel på påverkansarbete där Atopikerna är involverade inkluderar:

– Vår mall för personlig behandlingsplan (som finns här)

– Dialogpartner kring nationella riktlinjer för atopiskt eksem

– Patientutbildning online inom atopiskt eksem

– Nordiskt samarbete i frågor gällande atopiskt eksem

– Internetbaserad KBT-behandling vid atopiskt eksem 

– Implementering av det nationella kvalitetsregistret SwedAD

Atopikernas styrelse

Sophie Vrang, ordförande & forskningspartner
Louise Jörnhagen, kassör
Linnéa Elfving, sekreterare

Kontakta Atopikerna

Atopikerna nås snabbast via e-post, så skicka gärna ett mail till [email protected] så hör vi av oss!

Verksamhetsberättelser / Redovisningsberättelser

Här finner du Atopikernas verksamhetsberättelser för 2020, 2019 och 2018 samt våra redovisningsberättelser för 2020, 2019 och 2018.

Publicerad den: 29 september 2021

Uppdaterad den: 30 november 2022

Till toppen av sidan