Unga med atopiskt eksem behöver stöd i tankar kring studier och yrkesval

Updated: Oct 18

Atopiskt eksem drabbar de flesta vid en tidig ålder, redan före 5 års ålder. Eksemutbrotten kan komma och gå och många upplever en bättre fas under ungdomens tonår. För många är tonåren en tid då man börjar tänka på framtiden, vad man vill studera och kanske arbeta med. Många vuxna med atopiskt eksem vittnar dock om att man hade önskat få information, råd och rekommendationer kring riskyrken.

Exempel på just riskyrken är bagare, frisör, barnskötare, kock, bilmekaniker, städare och vårdpersonal. I många arbeten inom riskyrken kommer man i kontakt med ämnen som kan ge eksem eller nässelutslag. Dessa ämnen kallas allergiframkallande ämnen. Exempel på sådant som innehåller dessa ämnen är hårfärg, parfym, metall och olika kemikalier. Här kan du se en film om eksem och allergier som kan förvärras på jobbet: https://youtu.be/7D6qb9_pQUQ

Låt oss försöka hjälpas åt att förekomma att unga väljer riskyrken genom att sprida kunskap, råd och information. Jobbafrisk.se har samlat en massa bra information. Här kan du själv söka på vilka yrken som kan vara ett riskyrke för dig och dina eksem. Se här: https://www.jobbafrisk.se/jobbguide2/jobbsok/

Vi vill också tipsa er om ett webinarium 30 november kl 15 på just detta tema i november. Överläkare Nils Hamnerius och yrkeshygieniker Jacob Dahlinkommer från Yrkes- och Miljödermatologiska avdelningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmöoch föreläser om ”Eksem och andra hudsjukdomar i relation till framtida yrke. Anmälan och mer info hittar du här: Webbinarieserie 2022 (jobbafrisk.se)

Några tips på vägen:

Hur kan man skydda sig på jobbet?

– Undvik kontakt med ämnen som kan ge eksem.

– Kontrollera vilka ämnen som används på arbetsplatsen. Försök undvika ämnen som kan ge eksem.

– Om det inte går att undvika ämnen som ger eksem ska man försöka undvika att få de på huden.

– Välj krämer utan parfym och skydda huden med handskar.

– Smörj med kräm för att undvika torr hud.

Texten till artikeln är till viss del hämtad från Jobbafrisk och hudallergimottagningen på Centrum för arbets- och miljömedicin.

Till toppen av sidan