Hösten är här – smörjtips för stora och små!

– Ha mjukgörande produkter utplacerat hemma så att det är lättåtkomligt när än du behöver smörja

– Förenkla vardagen genom att bära med dig små tuber i väskan / fickan

– Alla mjukgörare fungerar inte likadant. Tänk på följande när du ska välja mängden fett och fukt hos en mjukgörare. I följande ordning kommer mängden fett och fukt:

1.    Salva – har en fet bas och har som främsta syfte att tillföra fett. Rekommenderas vid torr hud.

2.    Kräm – innehåller inte lika mycket fett, men är mindre kladdig och torkar snabbt. Släpper igenom fukt, dvs så att huden kan andas.

3.    Lotion – som en kräm men med högre vatteninnehåll. Lättarbetad och torkar väldigt snabbt, men tillför begränsad mängd fukt.

– Skin barrier creams är fyllda med fetter och ceramider, vilka är naturliga substanser i en välfungerande hud. Fetterna fungerar som kittet mellan byggstenarna i huden. Denna typ av kräm lägger sig som ett skyddande lager på huden som en hjälp att stänga inne fukten och hålla ute allergener och andra irriterande ämnen.

– Mjukgörande kräm ger en än bättre effekt om du smörjer dig inom ett par minuter efter dusch/bad medan du fortfarande är fuktig i huden.

– Använd mycket kräm. Ta så mycket att det blir ett tjockt vitt lager och massera sedan in krämen i huden. Undvik att gnugga in mjukgöraren. Smörj hellre mjukt upp och ner eller i cirklar.

– Oftast räcker det att smörja en gång om dagen, men ibland kan det behövas två gånger om dagen.

– Insmörjning kan sätta igång klåda. Därför kan det vara klokt att smörja en timme innan barnet ska sova, så att klådan hinner avta inför natten.

Den bästa smörjningen är den som blir av!

Tipsen ovan är skrivna av Atopikerna tillsammans med specialistsjuksköterskor på hudmottagning med stor erfarenhet av barn med atopiskt eksem 

Till toppen av sidan