Bästa tipsen för barn och vårdnadshavare

Updated: Mar 19

Hur ska vi tänka kring behandlingsmål och behandlingsplan när det gäller barn med atopiskt eksem? Vi får bästa tipsen från sjuksköterskan och föräldern.

Text: Linnéa Elfving

En behandlingsplan är ett verktyg som hjälper barn såväl som vuxna att strukturerat angripa och följa sin behandling. Behandlingsplanen är inte lika känd och används inte lika regelbundet i alla regioner i Sverige som den borde. Därför har Atopikerna med hjälp av vården tagit fram en behandlingsplansmall för att underlätta för såväl patienter (och eventuellt vårdnadshavare) som för vårdpersonal att tydliggöra mål, insatser och utvärdering.

När det gäller barn är det A och O att försöka få till en smörjrutin och hitta en mjukgörande kräm som barnet trivs med. Här kan ni se en kort informationsfilm om just vikten av insmörjning. Men vad mer ska man tänka på när det gäller behandlingsmål i behandlingsplanen för barn?

Sjuksköterskan påpekar, som många familjer nog kan känna igen sig i, att behandlingen ofta upplevs som så jobbig för barnet och det helst skulle vilja slippa undan den. Det är också en utmaning att uppnå vissa behandlingsmål när det gäller just barn då vägen till målet sällan är rak samt att det överlag finns en pedagogisk utmaning för föräldern.


Bästa tipsen från experterna till vårdnadshavare till barn med atopiskt eksem

– Skapa en rutin, t ex smörja ordentligt 1 gång om dagen, varje dag.

– Om barnet har väldigt torr hud och behöver smörjning mitt på dagen kan man t ex fråga förskolepersonal om de har möjlighet att hjälpa till att smörja

o T ex runt munnen innan / efter måltid

o T ex händerna efter tvättning

– Våga säga till sjuksköterskan om ditt barn inte gillar mjukgöraren så att ni får testa flera tills ni hittat något som barnet trivs med så det går att använda varje dag

– Utifrån ditt barns mognad göra hen delaktig när det gäller principerna av behandlingsplanen, vänd dig direkt till barnet och ta reda på vad de själva tänker om sitt eksem och hur det ska behandlas.

– Hitta en väg för behandling av sjukdomen som ditt barn kan acceptera, är ett bra mål i sig

När det gäller behandlingsmål i en behandlingsplan tipsar vården om såväl generella som individuella behandlingsmål. Exempel på generella behandlingsmål som kan vara bra för barn:

– Bibehålla socialt nätverk, kompisar

– Uppleva minskad klåda

– Uppnå grundförståelse och kunskap om sjukdomen

Att barn ofta vill slippa behandling och kan tycka att det är jobbigt kan lätt leda till en riktig kamp i familjen. Vad kan man göra för att förbättra och underlätta behandlingsmomenten i vardagen för såväl barnet som vårdnadshavaren eller familjen?


Bästa tipsen från föräldrar och vårdnadshavare

– Identifiera triggers för att sedan hitta sätt att undvika dem

– Förebygg skov genom att följa en behandlingsplan med behandlingsmål exempelvis som nämnt ovan, inklusive underhåll och nedtrappning

– Har ditt barn svåra problem som ni under en tid av kontinuerlig och upptrappad behandling inte får bukt med – försök komma vidare till en hudläkare

– Var inte rädd för att följa behandlingar som kan kännas tuffa – atopiskt eksem är också tuff mot ditt barns kropp och mentala hälsa. Genom att följa en behandlingsplan kan hälsan förbättras.

– Minska stress exempelvis genom att skapa och hålla familjen till vissa rutiner.

– Acceptera att situationer stundvis behöver bli suboptimal och ha en långsiktig inställning

– Undvik att upprepa uppmaningen ‘sluta klia’ hela tiden. Om du känner dig maktlös och vill hjälpa, försök distrahera och hitta på någon aktivitet istället. Ibland kan det vara bra att inte fokusera så mycket på barnet just när hen kliar.

– Aktivera som vanligt, gör roliga utflykter och aktiviteter t ex utomhus, men försök hålla barnets handskar på vid behov

– Hjälp till att skaka ut sängkläder och kläder, städa / damma

– Använd tunna bomullshandskar (på natten)

– Sy ihop ändarna på pyjamasärmarna

– Ifall misstanke om korssjuklighet finns, t ex med allergier – undvik inte mat direkt utan låt göra tester först

Till toppen av sidan