Att vara gravid och ha atopiskt eksem

Försämring av atopiskt eksem under graviditet kan ses hos cirka hälften av kvinnor medan förbättring kan ses hos cirka 20%. För övriga patienter är deras atopiska eksem oförändrat. Det finns inget som talar för att eksemen i sig kan påverka fostret negativt men det är viktigt att optimera behandlingen före graviditeten för att skydda mamman från stress och minskad livskvalitet.

Vården bör informera alla kvinnor i fertil ålder att om dom planerar att bli gravida så ska dom informera sin behandlande läkare i god tid. Kvinnorna ska också informeras om att dom kan bli sämre. Dom bör få reda på vilka mediciner som ska undvikas och vart dom ska vända sig vid eventuell försämring.

Även män som planerar att bli pappor och har atopiskt eksem som behandlas med systemläkemedel ska ta upp det med sin läkare. Det finns vissa läkemedel som via spermierna kan påverka fostret negativt som bör sättas ut innan graviditeten planeras. När kvinnan är gravid ska hon också informera sin barnmorska om att hon har atopiskt eksem. Mjukgörande, kortisonkrämer i måttlig mängd och ljusbehandling anses som säkra alternativ. Om tablettbehandling krävs kan korta kurer med prednisolon (kortsiontabletter) eller cyklosporin (sandimmun) vara tillåtna att använda. Allt ska förstås ske i samråd med behandlande läkare. Vad gäller amning så kan eksemet ibland sätta sig runt bröstvårtorna vilket kan vara mycket besvärligt. Om lokalbehandling med kortison behövs så lägg på den efter amning. Försök lufta så mycket som möjligt. En del tycker det hjälper med att smörja in bröstvårtorna med bröstmjölk och låta lufttorka. Systemläkemedel går över i bröstmjölken men i mycket lägre koncentration än om man får det som tabletter eller injektioner. Här ska man också prata med sin läkare.

Text: Professor Maria Bradley, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, Stockholm

Till toppen av sidan