Hösttips från en förälder som vet – en mamma berättar

Hösten är här med allt vad det innebär, yttre faktorer som vi inte kan styra över. Här hemma märks det så väl när sommaren tar slut och vardagen tar över efter sommarlovet med andra rutiner. Vi gör så gott vi kan för att anpassa och förebygga inför vintern, och även om jag har levt i min atopiska hud i hela mitt liv finns alltid ovissheten om vad vi kan förvänta oss. Sen jag blev mamma innebär det extra detektivarbete inför varje årstidsväxling, att hitta lösningar för barnens hud och klura ut vad som fungerar bäst för dem, där och då. Här kommer några spaningar på utmaningar och lösningar hemma hos oss.

”Dermasilk” är helt avgörande för bra sömn här hemma, det lindrar och skyddar kliande böjveck. Det märks direkt när dottern somnat utan dem, hon kliar sig och sover oroligt. De är lätta att ta på när de behövs och kan även användas till händer och fötter. Det är ett antimikrobiellt bandage som finns receptbelagt som tuber för ben och armar. Prata med din läkare, det är inte alltid de är medvetna om att det finns tillgängligt.

Att skydda händerna är ibland lättare sagt än gjort, det behövs inte mycket för att de ska blir nariga och torra. Fuktiga vantar och handskar irriterar och torkar ut redan trasiga eksemhänder. Ett par mjuka silkesvantar att ha under handskar/ vantar känns skönt när nariga, spruckna händer fastnar i foder och maskor. Smörj in händerna och ta på bomullshandskar vid läggning, det skyddar, lindrar och mjukar upp. Det kan vara svårt för barn att veta vad som är lagom när det kommer till handtvätt, de tvättar ibland mer och oftare än vad som egentligen behövs. Fel sorts tvål och pappershanddukar kan också ställa till det. Prata med skolan om att ta med egen tvål och handduk, handkräm, handsprit eller vad just ni behöver, det har fungerat bra för oss. 

Hitta det smörj som funkar för er, låt barnen vara med och välja det som känns bra att ta till emellanåt när det blir kämpigt med krämer som ”känns”, är kladdiga och svider. Att en produkt är allergivänlig är tyvärr inte alltid en garanti för att det är problemfritt har vi märkt, tvärt om. Tvål, hår och hudvård i vardagen kan innehålla tillsatser som gör eksemen värre, Triggers fungerar olika för alla, men i vårt fall har det varit t ex. ullfett, citronsyra, och parfym. Många krämer, mjukgörande och salvor på recept innehåller ämnen som kan irritera, så det kan vara värt att kolla innehållet och prova sig fram.  Vi kör ofta spraylotion som är lätt och lite roligare att applicera. Barnen har alltid tillgång till vaselin när det behövs under dagen, funkar till det mesta. Lätt att ta med, är bra som barriär, svider inte och mjukar upp.

Ett sista tips som funkar här hemma är att ha gosedjur i frysen och några kalla släta stenar redo i kylen. Svalkar fint både under och efter smörjning, vid läggdags eller bara för att det kliar.

Kämpa på och ha det fint så länge!

Till toppen av sidan