En solskenshistoria som värmer när hösten blåser som värst – Ordförande har ordet

Tänkte ni på hur snabbt det gick? Vi hade en rekordvarm september och plötsligt blev det höst pang bom! Lika pang bom svänger klimatet om till torrare inomhusluft och stramare hud… Egentligen föga förvånande, samma sak varje höst. Ändå behöver jag påminna mig själv ”Ja,  just ja, det är ju nu jag ska börja boosta hudbarriären och ligga steget före”. Den där lite tunnare ansiktskrämen bytte jag ut till en fetare för ”dry” till ”very dry skin” Mentalt tar jag en suck framför spegeln och säger till mig själv; ”Ok huden, nu gör vi det här vinterhalvåret tillsammans – let’s go”.

Kanske är detta också årstiden då en faktiskt får gå in lite i sin bubbla, tända ljus, lyssna på någon skön spellista, ta ett lagom varmt och lagom långt bad med efterföljande smörjrutin som kan få bli något mer än jobbigt kladd, där krämen får ta sin tid att sjunka in i huden. Min stund. Nog för att en får skippa alla de där parfymerade och allergena badbomberna och scrubkrämerna, men det får bli ett atopiskt SPA så gott det går.

Jag tänker på alla som inte bara rustar för en torr höst, utan som året runt går runt med svårt atopiskt eksem oavsett årstid, som inte hittat (fått?) rätt behandling och som går runt med tankar att det aldrig kommer att bli bättre. Atopiker som ofrivilligt befinner sig i en isolerande bubbla.  Mitt stora medskick i detta höstbrev är att det finns så otroligt mycket bra behandlingsalternativ idag. Ta dig tiden att titta på behandlingstrappan, ta med dig den till ditt nästa vårdbesök och be din läkare diskutera med dig var du befinner dig och tänkbara kommande alternativ om nuvarande steg inte hjälper. Sedan i somras finns nationella behandlingsrekommendationer utgivna av Läkemedelsverket – till för att följas av vården! De är enkelt formulerade; ta en titt och vet att detta ska vården följa. Det är din rätt att få en god och jämlik vård för ditt atopiska eksem!

Härom veckan lyssnade jag till Albert, 29 år, när atopiskt eksem lyftes i Nyhetsmorgon på TV4. Han berättade om sin långa kamp med eksemen och hur det hindrat och begränsat honom. Känslor av skam klädd i shorts, trött av utebliven sömn, obehagskänslor inför dusch, klådattacker på fotbollsplan… och så en dag kom räddningen. Albert fick en behandling som blev som ”natt och dag”, som gav honom livet tillbaka. En rysning susar genom kroppen och jag kom på mig själv att bli rörd. Någon har fått sina eksem läkta och sin livskvalitet tillbaka. En solskenshistoria som värmer när höstens kalla blåst viner som värst.

Till toppen av sidan