Ordförande har ordet

Som att det inte räckte med allt eksem här och var på kroppen. Att då dessutom drabbas av handeksem!

För några veckor sedan lade vi ut ett inlägg på facebook och instagram på en video med ett par händer med svåra eksem. Sprickor. Torr hud. Tendens till att börja blöda. Kliande. Jag känner på riktigt smärtan, svedan och deppigheten bara genom videons tio sekunder. Föga förvånande har de med atopiskt eksem som samtidigt lider av handeksem sämre livskvalitet än de med ”bara” eksem. Detta inlägg bjöd in till följare och medlemmar som ville dela med sig av vad som är värst med att ha handeksem. Den igenkänning som följde skapade onekligen en gemenskap och en kraft där många kan känna att de sitter i samma båt. Flera lyfte hur begränsande det är, hur äcklig man känner sig och att det är svårt att beskriva för andra hur jobbigt det faktiskt är.

Jag minns själv alla gånger som jag varit på middag; man hjälps åt att preparera maten i köket. ”Vill du göra salladen?”, ropar någon. Javisst tänker jag och sätter i gång. ”Satan vad tomatköttets saft svider mot fingrarna”… men jag kör på. Och så blanda lite citron i dressingen… ”Gaaaah vad det svider när citronsaften rinner in i sprickorna”. Ändå gör jag det. Jag vill också vara med i köksstojet. Resten av tjejmiddagen får jag lida för att jag envist stod på mig att ansvara för salladen… Fingrarna gör SÅ ont och det kliar så vansinnigt. Så dumt!

Händerna är vårt redskap. Det är något intimt. Vi håller någons hand. Stryker ett barn på ryggen. Hälsar på någon för första gången och tar i hand. Händerna är en del av vårt kroppsspråk. För den med handeksem kan skammen och plågsamheten leda till att man undviker att använda händerna, slutar ta någon i hand, undviker att träffa nytt folk eller slutar att gestikulera yvigt med händerna. Slutar att vara lite av sig själv…

Därför känns det extra meningsfullt att detta nummer av HEJAtopiker får fyllas med ny kunskap, handfasta tips och bra medskick inför studieval, yrkesval och på jobbet. Hoppas ni hittar något nytt bland tips och fakta som kan hjälpa dig och dina händer en bit på vägen mot läkning.

Glad vår förresten!

Hälsar Sophie, ordförande i Atopikerna

Till toppen av sidan