Föreningsnytt på Atopikerna, april 2023

Föreningen Atopikerna har inte suttit stilla första kvartalet och än är det mycket spännande kvar för er 2023. Några toppnyheter som vi gärna delar med våra följare och medlemmar har vi highlightat här.

Text: Linnéa Elfving

Behandlingsrekommendationer med Läkemedelsverket

Läkemedelsverket tar fram behandlingsrekommendationer för atopiskt eksem, där både experter med vårdperspektiv och patientperspektiv är med och författar. Arbetet med Läkemedelsverket kan du följa i vår artikelserie och även läsa generellt om på deras hemsida. Det drar mot sitt slut under sommaren! Håll utkik efter ett webinar under tidig höst som kommer dyka in på vad dessa rekommendationer betyder för oss patienter.

Webbinar om atopiskt eksem

I mars bjöd två av förbundets regionsföreningar (Region Syd och Region Stockholm Gotland) tillsammans med Atopikerna in till ett webbinarium om atopiskt eksem. Där belystes vård- och patientperspektivet och vi fick lära oss bl.a om sjukdomens grunder, symtom och behandlingsmöjligheter. Närmare 80 personer deltog på förleäsningen som avslutades med en matnyttig frågestund. Håll utkik, snart lägger vi upp den på Atopikernas hemsida.

Rapporten om atopiskt dermatit lever vidare

Rapporten om atopiskt dermatit lever vidare och nu behövs gemensamma krafter för att nå förändring i vården. Detta får vi hjälp med genom att samarbeta med myndigheter, företag och professionen. t ex anordnas dessa event där olika teman från rapporten blir belysta:

¤ Rundabordssamtal hur vården kan bli mer jämlik – våren 2023

¤ Panelsamtal i Almedalen om nationella riktlinjer för atopiskt dermatit – Juni 2023

Glöm inte internationella dagen för atopiskt eksem 14 sept 2023!

Även i år kommer vi slå stort på trumman den 14e september, internationella dagen för atopiskt eksem. Det innebär att vi får en helt egen dag som vi gör till en hel vecka, där vi vill belysa atopiskt eksem ur olika vinklar och perspektiv på ett informativt och engagerande sätt. Du kan se tillbaka delar av denna dag från föregående år på vår hemsida.

Kommande webbinarier under året – håll utkik!

¤ Hösten – Läkemedelsverket

¤ Hösten – Handeksem ur ett vård- och patientperspektiv tillsammans med Centrum för Arbets- och miljömedicin (CAMM). Se våra artiklar i detta nyhetsbrev för mer om årets tema handeksem.

Atopikerna fyller 5 år i år!

Det ska såklart firas så håll utkik på våra kanaler och hemsida efter något speciellt 😊

Till toppen av sidan