Plötsligt blev huden som en präriebrand

Vi som har atopiskt eksem vet att vi själva måste försöka ta reda på vad vi kan göra för att hålla vårt eksem i schack. Vad är känsligt för just dig?

Hudläkaren Maria Bradley brukar beskriva vad som händer när atopiskt eksem bryter ut och börjar blossa: Det är som ett glas som fylls med olika faktorer som kan trigga eksemet;

ärftlighet, kallt, torrt klimat, kontakt med kemikalier, mekanisk nötning av hud, annan infektion, stress… Lägger du på dessa triggerfaktorer på varandra så rinner glaset till slut över, eksemet börjar blossa. Vi är olika. Vi reagerar på olika saker som triggar eksemet: För mycket värme, för mycket kyla, damm, kvalster, födoämnen, pollen…, men gemensamt för oss alla är nog STRESS.

Själv har jag vid tre tillfällen i livet fått en så trasig och infekterad hud att jag blivit inlagd på sjukhus. Stress var den utlösande faktorn alla tre gångerna i kombination med andra faktorer. Första gången var det en separation när jag var i 30-årsåldern. Jag sov dåligt, åt dåligt, sörjde, huden blev allt torrare, kliade, för mycket att göra på jobbet, psykiskt och fysiskt påfrestande… och plötsligt blev huden som en präriebrand.

Hos hudläkaren beställdes blodprover, det var så jag fick veta att jag hade mycket höga IgE faktorer i blodet. Vad betydde nu det? Idag kan man googla på frågan:

Atopi är en ärftlig benägenhet att producera IgE antikroppar (bli IgE sensibiliserad) vid normal exponering för vanligt förekommande allergener mot födoämnen eller luftburna allergener./../ En atopiker är en individ med ärftlig benägenhet att reagera med uttalat immunologiskt svar på olika vanliga ämnen i vår miljö.

För oss med atopiskt eksem är det intressant att det forskas så mycket på immunsystemet just nu – och inte minst med tanke på den rådande pandemin. Att jag har ett överaktivt immunförsvar är klarlagt. För många år sen fick jag pröva ett immunförsvarsdämpande läkemedel. Illamående är en vanlig biverkan och jag kände mig sjösjuk under hela den period jag tog läkemedlet. (Hellre eksem faktiskt!) Nu står jag på ett biologiskt, så kallat ”riktat” läkemedel, effektivt och med färre och lindrigare biverkningar.

Vi kan alla ge varandra hälsofrämjande råd, försöka leva så sunt som möjligt för att ”lugna ner” huden. Själv har jag gjort en (alltmer egen) form av qigong i 11 år!

Text: Ulla-Carin Nyquist

Till toppen av sidan