Mitt eksem gör mig överviktig

Oj, dagens sämsta bortförklaring kanske någon tänker! Ja, till viss del kan jag förstå tanken. Ibland när jag är inne i en ”god period” av träning så brukar jag tänka ”bara den lata har ursäkter” och så upprepar jag det mantrat.

Men faktum är att när jag är inne i ett atopiskt eksemskov behöver jag tänka om. Då behöver jag fundera på vad mitt eksem behöver. När det är som värst behöver jag låta mitt eksem lufta och vara så fritt som möjligt ifrån yttre påverkan av kläder, värme, kyla, tryck eller liknande.

Här är några argument som i alla fall jag har som ursäkt för att min vikt påverkas negativt.

1. Jag hatar att svettas. När jag har en dålig period med eksem så bara jag hatar att svettas. Det kliar, jag river, jag blöder. Cirkeln är ett faktum. Jag mår dåligt. Det blir ett ekorrhjul med triggers som påverkar mitt eksem dåligt.

2. När fotsulorna känns som öppna sår och spricker för varje steg jag går. Fötterna svullnar upp, vätskar och blöder. Vid dessa tillfällen får jag välja tid som är mig viktigt, ofta är det jobb, handla mat och träffa vänner som blir mitt fokus. Ja, då är det svårt att ens ge sig ut på promenad.

3. När handflatorna är som öppna sår. Att då gå till ett gym och röra vid vikter och olika träningsmaskiner känns inte lockande. Risken för infektion och triggers är alldeles för stor.

4. På vintern hatar mina fötter att vara instängda i skor. På sommaren hatar dom öppna skor då fötter och sår blir smutsiga.

När det är som värst då längtar jag hem till soffan för att kunna lufta fötter och händer för att de ska få läka så gott det går. När jag ligger där i soffan, känner jag mig ful, svullen och ledsen över skovet jag går igenom. Då är det inte räksallad som man längtar efter utan Netflix, choklad och chips.

När skovet väl har lagt sig tre år senare och jag ställer mig på vågen, då inser jag att jag har en väg att gå. I denna stund, är jag bara tacksam att skovet är över för denna gång och jag ska göra vad jag kan för att återhämta mig inför framtiden.

Till toppen av sidan