Du är din egen expert

Jag är atopiker, närstående och förälder, känner mig även som forskare, språkrör, psykolog och vårdgivare. Genom samlade erfarenheter, upplevelser och fakta baserad på vetenskaplig grund har jag blivit lite av en expert – på hur just min kropp fungerar. För det sitter i hela kroppen där huden är den avgörande faktorn. Det har tagit tid och jag vet att varje utbrott eller skov innebär nya erfarenheter och kunskaper. De erfarenheterna hjälper till att förebygga och kommer till nytta varje gång mina barn upplever besvär och har det jobbigt.

Mina bästa råd är att samla kunskap, ta hjälp på vägen. Du är din egen expert, i stort och smått, stå på dig. Vila, tillåt vila, ge vila. Låt det ta tid, det finns tyvärr ingen quick fix. Bryt ihop och kom igen, det är ok. Gå med i Atopikerna på Astma- och Allergiförbundet, det är fina kryckor att luta sig på både som atopiker och anhörig. Alla blir drabbade negativt mer eller mindre. Var stark, men inte hela tiden, ibland får livet gå på halvfart, det är ok. Det blev en gamechanger när Atopikerna bildades och poppade upp i mitt liv och gav något som saknats på riktigt i stora delar av min sjukhistoria: hopp, vägledning och bekräftelse.

Hopp genom att få möjligheten att ta del av och se att forskningen går framåt hela tiden, det har hänt så mycket de senaste åren, heja! Vägledning genom att få möjligheten att ta del av forskningen, föreläsningar, tips och av andras erfarenheter. Bekräftelsen att få möjlighet att se att mina egna erfarenheter och hypoteser stämmer när det kommer till mitt mående, fysiskt och psykiskt, att den inte bara handlar om lite utslag och eksem.

Sara, mamma till dotter på 6 år och son på 9 år – båda med atopiskt eksem.

Till toppen av sidan